Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ANTALYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ŞUBE MÜDÜRLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • GIDA VE YEM
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • ​BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • SÜREÇLER
    • FORMLAR
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
    TİMER
    GENÇ ÇİFTÇİ
    KÜPE SORGULAMA
    BUZAĞI TAKİP
    E-HİZMETLER
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • EBYS EVRAK DOĞRULAMA
    • TİMER
    • GENÇ ÇİFTÇİ
    • KÜPE SORGULAMA
    • BUZAĞI TAKİP
    • E-HİZMETLER
  • PROJELER
    ANTALYA
    BEYAZ BAYRAK
    ÇİFTÇİ SAYFASI
    TARIMSAL DESTEKLER
    TOPRAĞIN SULTANLARI
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    STAJ BAŞVURULARI
    ZİRAİ DON UYARI
    KAMU SPOTLARI
    TARYAT
    KURUMSAL ETİK KURALLARI
    KAMU ETİĞİ
  • BASIN
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    ONLİNE EĞİTİMLER
    E-KİTAPLAR
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAntalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Menu
Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ulusal Tarım Stratejisi, Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük  ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal alanda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı uygulamaya konulmuştur. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında ; 

1-TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLAR

  Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında uygulanan KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA 2017/22 nolu Tebliğ 13 Eylül 2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

A-Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı yatırım konuları:

  Ekonomik yatırım konularında;

1) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,

2) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenilenmesi,

3) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması,

4) Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,

- Sera tesisleri için  tamamlama ve kapasite artırımı-teknoloji yenileme  hibe başvurusu yapılamaz. Ancak, mevcut seralar için sadece yenilenebilir enerji kullanımına yönelik başvuru yapılabilir ve bu başvurular kapasite artırımı-teknoloji yenileme konusu olarak değerlendirilir.

- Yenilenebilir enerji kaynaklı (Jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar) sera başvuruları yeni tesis olarak yapılır.

- Yenilenebilir enerji dönüştürme tesisleri ile sera yapımı projesinin birlikte tek bir yatırım proje teklifi olarak verilmesi gerekir.

- Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi kullanan sera projelerinde; güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisinin başvuruya esas projede bulunması zorunludur. Bunların dışındaki sistemler kabul edilmez.

-Daha önce yenilenebilir enerji kaynaklı sera ile ilgili olarak hibe desteğinden yararlanan yatırımcılar aynı sera ile ilgili başvuru yapamazlar.
                - Yenilenebilir enerji kaynaklı yeni sera başvurularında dekara maliyet;

- Topraklı seralarda en fazla 125.000 TL/da,

- Topraksız seralarda en fazla 160.000 TL/da,

- Topraksız sislemeli cam seralarda en fazla 200.000 TL/da,

-Topraksız, sislemeli ve su kültürü (Hidroponik) kullanan seralarda örtü malzemesine bakılmaksızın en fazla 200.000 TL/da olmalıdır.

5) Bu Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile bu tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde, ayrıca üç dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı,

Yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri;

- Tebliğde yer alan yatırım konularıyla ilgili yeni tesis başvurularında projenin bir unsuru olması halinde hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

- Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış ya da yapılacak tesislerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere birden fazla yenilenebilir enerji kaynağı kullanılabilir.

- Tebliğde yer alan yatırım konularıyla ilgili mevcut bir tesisin (mevcut tesisin program kapsamında gerçekleştirilmiş olması şartı aranmaz) enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik başvuru olması halinde; hibe başvuru formunda yatırımın niteliği kapasite artırımı -teknoloji yenileme, projenin konusu YEÜ (yenilenebilir enerji üretim tesisi) olarak belirtilmelidir.

  - Yenilenebilir enerji olarak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi kullanacak bütün yatırım konularında yenilenebilir enerji üretimi mevcut veya bu Tebliğ kapsamında kurulacak tesisin kurulu güç üzerinden hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az % 51 ini en fazla  % 110 unu karşılayacak şekilde projelendirilmesi halinde hibe desteğinden faydalandırılır. Elde edilen enerji; mevcut veya bu Tebliğ kapsamında kurulacak tesisteki enerji ihtiyacının % 110 unu aşması durumunda elde edilen toplam enerji ile tesiste ihtiyaç duyulan enerji oranlanarak hibe ödemesi yapılır. Bu oranların dışında kalan kısımlar ayni katkı olarak karşılanmalıdır.

- Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine ilişkin yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre projelendirilmelidir.(Ruhsat işlemlerinin uzun zaman alabileceği öngörüsü üzerine yatırımcıların mağduriyet yaşamamaları için işlemlere hibe sözleşmesi öncesi başlaması kendi menfaatlerine olacaktır.)   

- Ürün atıkları, katı yakıtlar, doğal gaz, likit gaz gibi maddelerin yakılması sonucu elde edilecek enerji yenilenebilir enerji olarak değerlendirilmez.

​6) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, 

          I- Büyükbaş için sabit yatırımlar

    Damızlık (Manda/Sığır)

        II- Küçükbaş için sabit yatırımlar

                a) Et (Koyun/Keçi)

                 b)Süt (Koyun/Keçi)

        III- Hindi ve kaz yetiştiriciliği için sabit yatırımlar

Et (Hindi/Kaz)

Hindi ve kaz yetiştiriciliğinde yumurta üretimine hibe desteği verilmez.

       IV- Kültür Balıkçılığına yönelik sabit yatırımlar

        V- Kültür Mantarıcılığına yönelik sabit yatırımlar

        Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım projelerinin kapasiteleri en az aşağıdaki büyüklükte olacaktır;

Damızlık sığır: en az 10 baş damızlık kapasiteli tesis,

Damızlık Manda yetiştiriciliği: en az 10 baş süt mandası kapasiteli tesis,

Et /Süt koyunculuğu: en az 100 baş et/süt koyunu kapasiteli tesis,

Et /Süt keçiciliği: en az 100 baş et /süt keçisi kapasiteli tesis,

Hindi/kaz yetiştiriciliği: en az 1000 adet hindi/kaz kapasiteli tesis,

Kültür balıkçılığı: en az 10 ton kurulu üretim kapasiteli tesis,

olmalıdır.

 

* Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı, Örtüaltı yetiştiriciliğine yönelik yatırım konularında yapılacak tesislerde; iyi tarım uygulamaları kodu Tebliği (Tebliğ no: 2016/46) yer alan kapasite ve yapım standartlarına uygun olması, ayrıca Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce www.tarim.gov.tr adresinde 9/5/2017 tarihinde yayınlanan Ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerin Biyogüvenlik talimatına uygun olması gerekmektedir.

 

          - Damızlık büyükbaş besi/süt ve Koyun ve/veya keçi için sabit yatırım projeleri için yapılacak yeni tesis başvurularında sunulacak projede sürü projeksiyonu yer alacaktır.

          - Damızlık büyükbaş süt üretimi için yapılan sabit yatırım proje başvurularında; başvuru sahibinin kendisine ait olan veya taahhüt edeceği hayvan varlığı proje kapasitesinin % 60'ından az olamaz.

          - Koyun ve/veya keçi için sabit yatırım proje başvurularında; başvuru sahibinin kendisine ait olan veya taahhüt edeceği hayvan varlığı proje kapasitesinin % 40'ından az olamaz

          - Damızlık büyükbaş süt üretimi için yapılacak yeni tesis başvurularında, ahır ve sabit süt sağım ünitesi birlikte projelendirilecektir. Bilgisayarlı sürü yönetimine sahip sağım ünitesi veya komple sistem süt sağım ünitesi, gübre sıyırıcı, gübre çukuru, yem karma makinesi (sabit/hareketli), yem deposu, süt soğutma tankı, buzağı kulübeleri, hayvan bakım sehpası, silaj çukuru, doğumhane, buzağı bakım ünitesi ve padok gibi unsurlar hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

          - Koyun-keçi yatırımlarında et ve süt üretimi ayrımı yapılmamaktadır. Bu nedenle koyun-keçi için yapılacak yeni tesis başvurularında, ağıl ve süt sağım ünitesi birlikte projelendirilecektir.

          - Yatırımın niteliği yeni yatırım olması şartıyla mobil süt sağım ünitesi projenin içinde hibeye esas gider olarak değerlendirilebilir. Aksi halde mobil süt sağım ünitesine destek verilmez. Yeni yatırım olmadığı durumda yatırımcı mobil süt sağım ünitesini almak isterse ayni katkı ile karşılamak durumundadır.

          - Büyükbaş ve küçükbaş konularında yeni yatırım niteliğindeki başvurularda kendisine ait veya en az 7 yıl kiralanmış tarım arazisinde yem bitkisi ekimi yaptığını göstermesi durumunda; yem bitkileri ekim, biçim, paketleme ve gübre dağıtma makineleri projenin içinde hibeye esas gider olarak değerlendirilebilir. Yem bitkisi üretim alanı hayvan sayısıyla orantılı olmak zorunda olup 1 büyükbaş veya 10 küçükbaş  hayvan için en az 3 dekar ekilir yem bitkisi arazisi olmalıdır.  

          - Canlı hayvan alımı hibe kapsamında değildir.

          - Ayrı bölümlerde yer alması şartıyla, koyun ve keçi aynı proje kapsamında yer alabilir. 

          - Hayvan alacağını taahhüt ederek proje sunanlara bu taahhüdünü yerine getirmediği sürece hibe ödemesi yapılmaz. Yatırımcının hayvan alımı ile ilgili taahhüdünü yatırım süresi içerisinde yerine getirmesi ve hayvan varlığının il müdürlüğünce yerinde tespit edilerek kayıt altına alınması ve yatırımın tamamlanmasından sonra hibe ödemesi yapılır.

          - Hayvan varlığı mevcut olan yatırımcılar için yatırımın tamamlanmasından sonra hibe ödemesi yapılır.

          - Etçi damızlık Büyükbaş için yapılacak yeni tesis başvurularında, projede belirtilen tesis kapasitesindeki hayvan varlığının en az % 70’i karşılanacaktır. Hibe ödemesi bu koşul yerine getirilmeden yapılmaz.  Gübre sıyırıcı, gübre çukuru, yem karma makinesi (sabit/hareketli), yem deposu, silaj çukuru gibi unsurlar hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Kesimhane hibe desteği kapsamda değerlendirilmez.

- Hayvan alacağını taahhüt ederek proje sunanlara bu taahhüdünü yerine getirmediği sürece hibe ödemesi yapılmaz. Yatırımcının hayvan alımı ile ilgili taahhüdünü yatırım süresi içerisinde yerine getirmesi ve hayvan varlığının il müdürlüğünce yerinde tespit edilerek kayıt altına alınması ve yatırımın tamamlanmasından sonra hibe ödemesi yapılır.
           -
Etçi ırk damızlık sığır yetiştiriciliğinde süt sağım ünitesi şartı aranmaz.

- Hayvan varlığı mevcut olan yatırımcılar için yatırımın tamamlanmasından sonra hibe ödemesi yapılır.

Damızlık büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırım projeleri;

 -Bakanlığımızın yürürlükte olan Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik hükümleriyle uyumlu olmalıdır.

 -Maliyetleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatlarını aşamaz.

 

Hindi ve Kaz yetiştiriciliği için sabit yatırımlar;

        - Beyaz et üretimine yönelik et /hindi/kaz yetiştiriciliği konusunda yapılan tesisler.

        - Kesimhane hibe desteği kapsamda değerlendirilmez.

Kültür Balıkçılığına yönelik modern sabit yatırımlar;

- İç sularda üretim ve yetiştirme amacıyla yapılan modern sabit yatırımları kapsar.

- Destekleme kapsamında üretim ve yetiştirme amacıyla yapılan havuzların betonarme olması zorunludur.

- Sadece kuluçkahaneye yönelik başvurular da hibe kapsamında kapsamında değerlendirilir.

 

Kültür Mantarcılığına yönelik modern sabit yatırımlar;

- Kültür mantarcılığına yönelik modern sabit yatırımlar; mantar üretim tesisi ve bu tesisin kapasitesine uygun kompost hazırlama ünitesi ile birlikte projelendirilebileceği gibi sadece mantar üretim tesisi olarak da projelendirilebilir.

- Yeni tesis olarak tek başına kompost hazırlama ünitesine hibe desteği verilmez. Ancak mevcut bir mantar üretim tesisi için yapılacak kompost hazırlama ünitesi için kapasite artırımı - teknoloji yenileme olarak başvuruda bulunulabilir.

- Sabit raflar ve paketleme ünitesi de hibe desteği kapsamındadır. 

          7) Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

 

          - Hayvansal orijinli gübreler, hayvanların dışkıları ile yataklıklarının artıklarından oluşan ürün (Ahır gübresi veya çiftlik gübresi)

          - Bitkisel orijinli gübreler, tarımsal amaçlı yetiştirilen bitkilerin kendisinden yada işlenmesi sonrası elde edilen yan ürünlerinden oluşan ürün. (örnek sera veya budama atıkları v.b.)

          - Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik yeni tesis, kapasite artırımı - teknoloji yenileme ile tamamlama proje başvurularına hibe desteği verilmektedir. Ancak yeni tesis veya tamamlama hibe başvurularında sunulan projede mutlaka işleme ve paketleme üniteleri birlikte yer almalıdır. Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin her biri için tek başvuru yapılabileceği gibi iki konuyu birlikte içeren başvuru da yapılabilir.

          - Yeni tesis veya tamamlama kapsamında sadece işleme veya sadece paketleme tesisi başvurularına hibe desteği verilmez.

          - Gübre toplayıcı ve taşıyıcı işlevi yapan kendinden hareketli ya da çekilir tip makine ve ekipman hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.

      Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularından;

1) Kırsal turizm yatırımları,

2) Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,

3) El sanatları ve katma değerli ürünler,

4) Bilişim sistemleri ve eğitimi,

hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Kırsal turizm: 39 ilde; Sadece yeni tesis başvuruları için kırsal alanda en az 5, en fazla 25 oda kapasiteli konaklama tesisleri ile sosyal yaşam alanlarını (Restoran, kafe, çocuk parkı v.b) içinde barındıran tesislere verilecektir. Alınacak makine ekipman ve malzemeler tesisin kapasitesiyle orantılı olmalıdır. Konaklama tesislerinde gerekli izin, ruhsatlar, işyeri açma ve çalışma belgesi nihai rapor ile birlikte istenir. Konaklama tesisi yatırımları dışındaki yatırımlarda ise turizm belgesi istenir.

Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri:

1- Balıkçı barınaklarının modernizasyonu, balıkçı barınakları ile birlikte iç sularda, denizlerde ve havuzlarda yetiştiricilik yapan işletmeler için   buzlama makinesi, balık nakil tankı, kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fish pump, tambur filtre, tekne üzerinde hidrolik yükleme ve boşaltma aparatı.

2- Çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme ve dağıtma sistemleri, çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri,(tüm imalatlar TSE, yürürlükteki teknik mevzuata, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı işleri genel teknik şartnamesine uymalıdır,  kullanılacak yapı malzemesi sızdırmaz ve sülfata dayanıklı olmalıdır), ceviz hasat makinesi.

3- Yaylacılar ve gezici  arıcılar için çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan,yaylacılar için  çadır ahır ve ağıl, arıcılar için bal süzme, sır alma, bal dinlendirme.

4- Bitkisel üretime yönelik yüksek plastik tünel (Bağımsız veya blok şeklinde tünel),  , meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemler, mantar yetiştiriçiliğine yönelik sera, faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü. 

5- Tarımsal üretimiyle orantılı çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, şoklama ünitesi, çelik silo,

6- Hayvansal üretime yönelik en fazla 1000 adet kapasiteli taşınabilir kanatlı kümesi, süt soğutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma (sabit/hareketli), yem kırma/ezme, büyükbaş yemlik ve suluk küçükbaş yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu,

* Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak yukarıda belirtilen gruplardan sadece bir tanesi için başvuru yapılabilir.

Örneğin; Yatırımcı yukarıdaki altı guruptan sadece bir gurubun içinde bulunan mal alımlarından birini, birkaçını veya tamamını almak için başvuruda bulunabilir. Yatırımcı aynı anda üçüncü gurubun içindeki çadır ağıl, ahır ve dördüncü gurup içindeki plastik tünele başvuruda bulunamaz.

El sanatları ve katma değerli ürünler: 39 ilde; Kırsal alanda bulunan tesislerde illerce belirlenecek çeşitli el sanatları

Bilişim sistemleri ve eğitimi: Sürü yönetim sistemi, Bakanlık kayıt sistemlerine entegre bilişim sistemleri ile ekipmanları ve sadece tarımsal kooperatiflere yönelik yürürlükteki mevzuatlara uygun çalışacak su ürünleri mezat sistemi.



B. Yatırım tutarı ve destekleme oranı :    
  

   1) Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;

 

IPARD İLLERİ DIŞINDA 39 İLDE DESTEKLENEN EKONOMİK YATIRIMLAR (EK-5a)

Adana, Adıyaman, Antalya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane,

Hakkari, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Tekirdağ,

Tunceli, Zonguldak, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce

PROJE KONUSU KODLARI VE PROJE TUTARLARI

YATIRIMIN NİTELİĞİ

BÜİ

HÜİ

SÜİ

SHD

ÇES

HOG

TÜY

YEÜ

SER

01 - YENİ TESİS

   2.000.000

       TL

2.000.000

      TL

2.000.000

TL

2.000.000

      TL

2.000.000

      TL

2.000.000

      TL

2.000.000

      TL

---

2.000.000

      TL

02 - KAPASİTE ARTIRIMI VE TEKNOLOJİ YENİLEME

   1.500.000

         TL

1.500.000

      TL

1.500.000

      TL

---

----

1.500.000

1.500.000

      TL

 1.500.000

       TL

1.500.000

      TL**

03 - TAMAMLAMA

  1.750.000

        TL

  1.750.000

        TL

1.750.000

      TL

---

---

1.750.000

1.750.000

      TL

     ---

---

  81 ilde sera tesisleri için  tamamlama ve kapasite artırımı-teknoloji yenileme  hibe başvurusu yapılamaz. Ancak, mevcut seralar için sadece yenilenebilir enerji kullanımına yönelik başvuru yapılabilir ve bu başvurular kapasite artırımı-teknoloji yenileme olarak değerlendirilir.

     2)  Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje gideri;

 

IPARD İLLERİ DIŞINDA 39 İLDE DESTEKLENEN KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARI (EK-5b)

Adana, Adıyaman, Antalya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane,

Hakkari, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop,

Tekirdağ, Tunceli, Zonguldak, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis,

Osmaniye, Düzce

PROJE KONUSU KODLARI VE PROJE TUTARLARI

YATIRIMIN NİTELİĞİ

KTY

ÇFG

ELS

BSY

01 - YENİ TESİS

1.500.000

TL

---

---

---

02 - KAPASİTE ARTIRIMI VE TEKNOLOJİ YENİLEME

---

500.000

TL

500.000

TL

500.000

TL

03 - TAMAMLAMA

---

---

---

---


                Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları: Yaş meyve sebzenin tasnifi (boy, renk vb.) paketlenmesi (yıkanmış, yıkanmamış, dondurulmuş, dondurulmamış) ve soğuk hava deposunda depolanması proseslerinin tamamını sağlayan yatırımı ifade eder. Örneğin, domatesin boylanarak paketlenip soğuk hava deposunda saklanmasını sağlayan tesis bu yatırım adı altında ifade edilir. Ancak, domatesin suyunun çıkartılması, kurutulması, salça yapılması, doğranması gibi işlemlere tabi tutulması halinde bu kapsamda değerlendirilmez, BÜİ kapsamında değerlendirilir.          

                Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımları konusunda Kırsal Turizm yatırımları hariç, Çiflik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, Bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları ile El sanatları ve katma değerli ürünler yatırımlarında ödemeler, yatırımın tamamlanmasını müteakip nihai ödeme şeklinde (Tek ödeme) yapılır.

-Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.

 
-Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır.

-Proje toplam tutarının;  Yukarıda belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.
 

 C.Başvuru yeri ve süresi :

1- Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi 11.12.2017 tarihine kadar elektronik ağ üzerinden yapılır.

2- Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılır.

3-Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır.

4-Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını “www.tarim.gov.tr” internet adresinden yaparlar. 

 
          D-Detaylı bilgi:

Tebliğ ve uygulama rehberine  
www.tarim.gov.tr internet adresindeki Duyurulardan  ulaşılabilir.

Daha detaylı bilgi Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma  ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar Biriminden alınabilir.

 Tel No 0242-3452820-7216 ulaşılabilir
   

KKYDP EKONOMİK YATIRIMLAR 2006 -2016 YILLARI ARASINDA UYGULANAN PROJELER

PROJE ADI

PROJE ADETİ

PROJE TOPLAM TUTARI (TL)

HİBE TUTARI (TL)

HAKEDİŞ TUTARI(TL)

KAPASİTE (ton/yıl)(dekar)

Soğukhava Deposu

34

19.414.745,81

8.744.030,79

8.671.321,06

37.487

Sebze Tasnif ve Ambalajlama Tesisi

10

9.150.415,05

3.582.432,50

3.200.740,22

73.000

Zeytinyağı Fabrikası

18

9.976.374,09

4.940.555,00

4.333.438,00

19.745

Alternatif Isıtmalı Sera Projesi

8

3.281.473,55

1.604.431,28

991.514,08

1.711

Süt  ve Süt Ürünleri  İşleme  Tesisi

9

6.560.912,00

3.054.000,00

3.043.096,91

38.558

Mantar İşleme Tesisi              

1

350.000,00

175.000,00

174.900,00

460

Üzüm İşleme ve Şarap Fabrikası 

5

1.991.452,80

993.226,40

934.422,97

2.164

Alt Yapı Basınçlı Sulama Projesi

12

5.551.724,15

3.985.593,12

3.711.560,63

19.147

Damla Sulama Projesi

3

151.033,00

72.141,50

59.855,50

74

Et ve Et Ürünleri İşleme Tesisi       

9

6.665.263,00

2.952.000,00

2.538.875,00

13.886

Keçiboynuzu İşleme Tesisi

1

344.000,00

172.000,00

171.850,00

13.000

Su Ürünleri İşleme Tesisi               

2

2.661.709,00

1.330.854,00

1.327.336,50

600

Tıbbi Aromatik Yağ İşleme Tesisi  

4

2.312.000,00

1.155.000,00

1.149.850,00

1.923

Kuruyemiş Paketleme Tesisi   

3

1.304.750,00

652.375,00

645.826,50

10.457

Un ve Yem Fabrikası Yenileme   Projesi

3

1.952.566,80

976.283,40

802.819,61

54.600

Tahin Üretimi ve Ambalajlama Tesisi

3

1.363.500,00

661.250,00

660.850,00

1.655

Çelik Silo Yapımı

3

1.683.578,86

790.789,43

752.021,06

6.600

Meyve Suyu İşleme Tesisi

1

797.620,00

398.810,00

398.810,00

105.600

Salamura Zeytin Üretim Tesisi

1

875.489,54

410.265,46

404.832,47

200

Organik Gübre İşleme Tesisi

1

1.497.388,34

400.000,00

400.000,00

5.760

Hayvancılık Tesisleri

5

3.892.792,92

1.544.336,75

908.122,33

999

Alternatif Enerji Üretimi

6

5.481.636,00

2.713.614,00

2.711.476,00

211.218

Tahıl İşleme Tesisi

1

600.000,00

300.000,00

72.500,00

600

Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

2

868.937,91

312.496,20

307.477,46

60,289 da

TOPLAM

145

88.729.362,82

41.921.484,83

38.373.496,30

 

 

2006-2016 yılları arasında Antalya'da 145 Ekonomik ve Altyapı projesi, 442 bireysel sulama projesi ile 8.339 adet tarımsal makine ekipman alımı olmak üzere toplam 143.163.893,38 TL tutarındaki 8926 proje hayata geçirilerek, 2275 kişiye istihdam oluşturulmuştur. Tesislerin aktif hale gelmesiyle 400 bin çiftçi direk ve dolaylı olarak tesislerden faydalanmaktadır.


21.10.2016 tarih ve 29864 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ  11. Etap proje başvuruları 29.12.2016 tarihinde sona ermiştir. 11. Etap kapsamında 110 adet proje başvurusu yapılmış, 85 proje sözleşme imzalamaya hak kazanmış, 61 yatırımcı hibe sözleşmesi imzalamıştır. Projelerin uygulaması devam etmektedir.


2-BİREYSEL SULAMA MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ,

Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine  Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkındaki 2016/13Tebliğ 29.04.2016 ve 29698 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Tebliğ 01.01.2016 – 31.12.2020 tarihleri arasında kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Yatırım Konuları:

 1-Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,

2- Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,

3-Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,

4-Lineer sistem, Center Pivot sistem, Tamburlu Sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,

5-Güneş Enerjili sulama sistemi kurulması.

Başvuru Yeri ve Süresi:

            Başvuru süresi Tebliğ tarihinden 45 gün içerisinde İl Müdürlüğüne yapılır.

Yatırımcılardan İstenilecek Başvuru Belgeleri :

Yatırımcının statüsüne göre aşağıda yer alan belgeler başvuru dosyasında yer almalıdır.

 1) Proforma Fatura

 2) Sulama projesi

 3)  Basınçlı Sulama Sistemi Bilgi Formu

 4) Yatırımcılara ait güncel ÇKS Belgesi

5) Teknik şartname

6) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi; Gerçek Kişiye/Tüzel Kişilik Adına Yetkilendirilen Kişiye ait

7) Yetkili Kurul Kararı;

8)  İmza Sirküleri

9) Varsa; Genç Çiftçi / Ġyi Tarım Uygulayıcısı / Organik Tarım MüteĢebbisi olduğuna dair  sertifika  sureti  /  Şehit  ve  Gazilerin  1.  Derece  yakını  veya  Gazi  olduğunu gösteren belge.

10) Toprak Fiziksel Analiz Raporu

11) Sulama Suyu Analiz Raporu

12) Su Kaynağı “Kullanım izin / Tahsis Belgesi” veya “Kuyu Ruhsatı / Yer Altı

Suyu Kullanım izni

13) Muvafakatname; Hisseli arazi bavuruları için.

14) Traktör Ruhsatı Sureti; Tamburlu sistem yağmurlama başvuruları için.

15) Ticaret Sicil Gazetesi; Tüzel kişilik başvuruları  için, kuruluş ana sözleşmesinde

tarımsal faaliyette bulunabileceğine dair ifadeyi içeren.

16) Başvuruda Verilecek Taahhütnameler;

17) Arazi Tahsisine Dair Resmi Belge Onaylı Sureti; Arazi Mülkiyeti “tahsisli”

başvurular için.

18) Kiralama Belgesi;  Tüzel  Kişiliklerin,  kamu  arazilerini  kiralayarak  yapacakları başvuruları için  kamu  arazisi  kiralama  belgesi  onaylı  sureti,  gerçek  kişilerin  ve şirketlerin arazi kiralayarak yapacakları başvuruları için.

 19) Uzmanlık belgesi veya diploma onaylı sureti; Sulama projesini hazırlayan yetkili Ziraat Mühendisine ait.  (24/1/1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ziraat Mühendislerinin Görev veYetkilerine ĠliĢkin Tüzük” kapsamında yetkili)

20) Sulama Projesi Yapılacak parsel için daha önce sulama   kredisi  kullanmadığına dair belge

Yatırımcıların Tedarikçilerden Temin Edeceği Teknik Belgeler:

            Başvuru kapsamında alımı yapılacak bireysel sulama makine ve ekipmanına ilişkin olarak  aşağıda yer  alan  belgelerin   yatırım  konusuna  göre    belirtilen  hususlar çerçevesinde yatırımcılar tarafından ödeme talebi ile birlikte verilmesi gerekmektedir. 

1) Üretici firmanın ürün hakkında vereceği firma garanti belgesi 

2) TSE  Hizmet  Yeri  Yeterlilik  Belgesi  (Center    pivot,  tamburlu  ve  lineer  sistem yağmurlama sulama yatırımkonuları başvuruları için)

3) Zirai  Kredilendirme  Belgesi  (Güneş  enerjili  sulama  sistemleri  başvurularında panel, invertör ve elektriküretimi ile ilgili diğer parçalar hariç olmak üzere; damla sulama, yağmurlama sulama, mikro yağmurlama sulama sistemleri için alınacak; boru,  pompa,  filtre,  gübre  tankı  ve  yağmurlama  başlıkları ile  Center    pivot, tamburluve lineer sistem yağmurlama sulama yatırım konuları başvuruları için) (Zirai kredilendirme belgesinin ürünütemsilinde tereddüt edilmesi durumunda, ayrıca belgenin dayandığı deney raporu da üreticiden istenebilecektir.)

4) Yatırımcının  proje  kapsamında  alımını  yaptığı  bireysel  sulama  makine  ve ekipmanlarının,  başvuru dosyası ile birlikte verdiği teknik şartnameye uygunluğunu gösteren katalog veya üretici firmalardan temin edeceği teknik özellikleri içerir belgeler.

5) Türkçe Bakım ve Kullanma Kılavuzu (Sulama sistemlerinde kullanılan boru ve boru ek parçaları için istenmeyecektir.)

6) CE Belgesi (Tedarikçiler hareketli parça içeren ürünlerinde CE işaretinin şartlarını karşılamak ve ürünlerineiliştirmek zorundadır. Ürüne ait uygunluk beyanı dosyası ve teknik dosya gerek görülmesi halinde istenebilecektir.)

  Hibe Desteği Tutarı ve Oranı:

            Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katki olarak karşılanır.

2006-2016 YILLARI ARASINDA ALT YAPI VE BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİ DESTEKLEMELERİ

ETAP

ETAP YILI

ALT YAPI
PROJE SAYISI

TOPLAM
PROJE TUTARI
(TL)

HİBE TUTARI
(TL)

UYGULANAN DEKAR

I. ETAP

2006

1

217.939,00

105.854,25

230

III. ETAP

2007

2

756.300,00

548.625,00

1.652

IV.ETAP

2008

4

1.925.249,36

1.362.187,02

7.968

V.ETAP

2009

3

1.499.475,40

1.107.356,56

5.679

VI.ETAP

2011

2

1.152.760,39

861.570,29

3.618

TOPLAM

 

12

5.551.724,15

3.985.593,12

19.147




BİREYSEL SULAMA 

BİREYSEL SULAMA

TOPLAM

HİBE TUTARI

UYGULANAN DEKAR

PROJE YILLARI

PROJE 

PROJE TUTARI

(TL)

 

SAYISI

(TL)

 

2006

3

151.033,00

75.516,50

75

2007

197

2.643.818,21

1.321.909,10

5.050

2008

183

2.552.024,04

1.276.012,02

4.851

2009

39

435.595,24

217.797,62

1.010

2010

5

99.582,18

49.791,09

241

2011

3

55.502,13

27.751,06

146

2012

1

7.698,00

3.849,00

17

2013

4

120.899,62

60.449,81

367

2014

1

43.518,52

21.759,26

117,5

2015

3

81.720,00

40.860,00

53,44

2016

3

95.595,90

47.796,95

74,17

2017

3

107.287,14

53.643,58

213

TOPLAM

445

6.394.273,98

3.197.135,99

12.215


Tarımsal Kalkınma kooperatifleri; 

-Bitkisel ve hayvansal ürünleri değerlendirme, işleme muhafaza ve pazarlama ile ilgili faaliyetleri yerine getirmek. 

-Bitkisel ve hayvansal üretim konularında ürünlerin rantabl bir şekilde yetiştirilmesi ile ilgili her türlü teknik faaliyetlerde bulunmak, 

-Her çeşit orman ürününün istihsal, imal, nakil, depolama ve istif işlerinin yapılmasında ortaklara yardımcı olmak ve bu işleri yapmak orman idaresince verilecek asli ve orman tali ürünlerini değerlendirmek, 

-Tabii kaynaklardan faydalanmak, el ve ev sanatları ile ilgili muhtelif çalışmalarda bulunmak ve bunların pazarlanmasını sağlamak, 

-Kırsal turizm faaliyetinde bulunmak, 

-Çevre korumaya yönelik faaliyette bulunmak. 

Sulama Kooperatifleri; 

-Arazi ıslahını yapmak ve yaptırmak, 

-Sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek ve bunlarla ilgili tesisleri kurmak ve işletmek, 

-Ortaklarına sulama ve tarla içi faaliyetler hakkında öğretici ve eğitici hizmetlerde bulunmak, 

-Kırsal turizm faaliyetinde bulunmak, 

-Çevre korumaya yönelik faaliyette bulunmak. 

Su ürünleri Kooperatifi; 

-Ortakların balık ve diğer su ürünlerini avlama faaliyetlerini düzenlemek ve yönetmek, 

-Piyasaya sevk işlerinde su ürünlerinin istenen ve ihtiyaca uygun şekilde hazırlanması, muhafaza edilmesi ve naklinin sağlanması, 

-Ortakların her türlü ihtiyaçlarının temini ve elde edilen su ürünlerinin değerlendirilmesini ve pazarlanmasını sağlamak, 

-Kırsal turizm faaliyetinde bulunmak, 

-Çevre korumaya yönelik faaliyette bulunmak. 

Kooperatif Kuruluşu için yapılacak işlemler; 

1)Kuruluş için, 7 kurucu ortak biraya gelerek hangi türde kooperatif kurmak istediklerine dair dilekçeyi imzalayarak İlçede Kaymakamlık Makamına, İlde Valilik Makamına veya İl ya da ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine verirler. 

2)İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü elemanlarınca yerinde Etüt yapılır.  

3)Etüt olumlu olduğu takdirde, kurucu ortaklar MERSİS'e bilgilerini girerek noter tasdik işlemlerini yaptırırlar. 

4)Noter Tasdiki sonrasında ilgili kooperatife Bakanlık İl Müdürlüğünce kuruluş izni verilir. 

5)Mahalli Ticaret Sicil Memurluğunca tescil işlemi yapılır ve yayımlanması gereken zorunlu maddeler Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlattırılır. Böylelikle Kuruluş işlemleri tamamlanmış olur ve 1 ay içerisinde İl Müdürlüğünce kuruluş genel kurulu yapılır.

ANTALYA'DA KURULU KOOPERATİFLER

KOOPERATİFİN TÜRÜ

Tarımsal Kalkınma

Sulama

Su Ürünleri

Toplam

 İLÇELER

ADET

ORTAK

SAYISI

ADET

ORTAK

SAYISI

ADET

ORTAK

SAYISI

ADET

ORTAK

SAYISI

AKSU

3

520

1

37

4

557

DÖŞEMEALTI

7

716

10

1.898

17

2.614

KEPEZ

1

216

1

216

KONYAALTI

4

214

2

653

2

316

8

1.183

MURATPAŞA

0

0

AKSEKİ

4

899

1

118

5

1.017

ALANYA

9

       882

8

525

1

28

18

1.435

ELMALI

19

2.499

13

1.865

32

4.364

FİNİKE

7

832

2

813

1

55

10

1.700

GAZİPAŞA

5

431

1

45

1

19

7

495

GÜNDOĞMUŞ

0

0

İBRADI

3

872

3

872

DEMRE

3

843

3

843

KAŞ

4

868

4

193

2

54

10

1.115

KEMER

1

7

1

7

KORKUTELİ

16

2.188

22

4.209

38

6.397

KUMLUCA

9

899

3

97

12

996

MANAVGAT

10

3.190

6

179

3

52

19

3.421

SERİK

8

1.664

1

45

2

29

11

1.738

TOPLAM

109

16.890

76

11.483

14

597

199

28.970

KOOPERATİF ÜST BİRLİKLERİ

 

BİRLİĞİN ADI

 

ORTAK KOOPERATİF
SAYISI

ORTAK ÇİFTÇİ 
SAYISI

S.S.ANTALYA BÖLGESİ HAYVANCILIK KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

44

8.438

S.S.ANTALYA BÖLGESİ
ORMANCILIK KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

11

2.910

S.S.ANTALYA BÖLGESİ
TARIM KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

10

1.236

S.S.ANTALYA BÖLGESİ
SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

10

624

TOPLAM

75

13.208

 

Ayrıca Antalya İli Arı Yetiştiricileri Birliği 2.325 üyesi, Antalya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 803  üyesi, Antalya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği 3.659 üyesi ile faaliyetini sürdürmektedir.​

GENÇ ÇİFTÇİ PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ

2018 yılında uygulamaya esas olmak üzere; Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2018/12) 24.03.2018 Tarih ve 30370 Sayılı Resmi Gazetede Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

PROJENİN AMACI: Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesidir.

PROGRAM KAPSAMINDA UYGULANACAK PROJE KONULARI

a) Hayvansal üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

1) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği,

2) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ( Sadece koyun)

3) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi,

4) Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi,

5) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı,

6) Serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve tesis yapımı,


b) Bitkisel üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

1) Kapama meyve bahçesi tesisi,

2) Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği,

3) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,

4) Çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği,

5) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı,

c) Yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik destekleme projeleri kapsamında;

1) Çok yıllık tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi,

2) Coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim,

konularını kapsar. 

BAŞVURU YERİ:

Başvurular 02 Nisan 2018 - 30 Nisan 2018 tarihleri arasında genç çiftçilerin kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine bizzat yapılacaktır. 

BAŞVURU YAPACAK GENÇ ÇİFTÇİLERDE ARANAN ŞARTLAR: 

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak, (25 Mart 1978-24 Mart 2000 tarihleri arasında doğanlar)

c) Okur-yazar olmak,

ç) Başvuru tarihi itibarıyla, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı sayılanlar ile isteğe bağlı sigortalılık hükümleri kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ve Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar hariç, ücretli çalışan olmamak,

d) Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak,

e) Başvuru tarihi itibari ile askerlik görevi ve cezai hükümlülüğü devam eden veya denetimli serbestliği olan kişi olmamak,

f) Başvuru tarihi itibarıyla Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak,

g) Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak,

ğ) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak,

h) Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla en az 50 adet arılı kovan sahibi ve TAB'a üye olmak,

ı) 5/4/2016 tarihli ve 29675 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/16) ile 31/3/2017 tarihli ve 30024 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2017/10) kapsamında; hibeden faydalanmış, hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazandığı halde sözleşmeyi imzalamamış, hibe sözleşmesi iptal edilmiş olmamak,

i) Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak,

j) Bu maddenin (ç), (f), (g), (ğ) ve (ı) bendi hükümlerine tabi kişilerin eşi olmamak.


İSTENECEK BELGELER:

a) Nüfus cüzdanı fotokopisi.

b) Ücretli çalışmadığına dair kendisine ve eşine ait SGK'dan alınan belge.

c) Gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmadığına dair kendisi ve eşine ait onaylı belge.

ç) Başvuru dilekçesi. (yazılım programı üzerinden)

d) Proje tanıtım formu. (yazılım programı üzerinden)

e) Taahhütname. 

f) Diploma sureti veya okur-yazarlık belgesi.

e) Yatırım yerinin genç çiftçiye ait olduğuna dair mülkiyet belgesi.

f)  Proje konusu kapsamında eğitim belgesi.

g) Proje konusu içeriğinde varsa coğrafi işaret tescil belgesi.

ğ) Varsa engelli, engelliye bakmakla yükümlü kişi, gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge.

h) Askerlik terhis belgesi

İlimizde Kırsal Kalkınma Destekleri Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Projesi  kapsamında 2017 yılında hayvancılık, bitkisel üretim ve diğer konularda 234 üretici proje uygulanmış olup, bu projeler için toplam 7.020.000,-TL hibe ödemesi yapılmıştır.

2017 yılında uygulanan Hayvancılık Projeleri

 

 Proje Sayısı Dağıtılacak Hayvan sayısıDağıtılan Hayvan Sayısı
Büyükbaş Sığır85510-
Keçi27474
Koyun371369

 

1332

TOPLAM124195374

 

2017 yılında uygulanan Bitkisel Üretim ve Diğer Projeler

 

 Proje Sayısı
Örtüaltı45
Arıcılık36
Mantarcılık13
Kapama Meyve Bahçesi9
Fide Fidan Süs Bitkisi2
Bağcılık ve üzümsü bitkiler1
Kanatlı yetiştiriciliği projesi4
TOPLAM110


PROJE KONULARI VE İNDİRİM ORANLARI

 

TARIMSAL AMAÇLI KOOPERATİFLERİN ÜRETİM KONULARI

KREDİ KONULARI

İNDİRİM ORANLARI (%)

KREDİ ÜST LİMİTİ (TL)

YATIRIM DÖNEMİ

İŞLETME DÖNEMİ/KREDİSİ

Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği

100

50

7.500.000

BüyükBaş Hayvan Besiciliği

75

50

5.000.000

KüçükBaş Hayvan Besiciliği

100

50

5.000.000

Kontrollü Örtüaltı Tarımı

75

50

7.500.000

Sera Modernizasyonu

100

50

100.000

Su Ürünleri Avcılığı

50

50

3.000.000

Tarımsal Ürün İşleme Paketleme, Depolama Tesisi

75

50

5.000.000

 

KREDİLENDİRME KONULARI VE TEKNİK KRİTERLER 

1-Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği 

Kooperatif ve ortaklarına faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; on baş ve üzerinde manda veya damızlık süt sığırı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini on baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. 

 Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri, manda veya holstein (siyah alaca/kırmızı alaca), brown swiss, simental (flekvi) ve jersey ırkı Damızlık Belgeli süt sığırı alımlarını, barınak yapımını ve tadilatını, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi ve silaj makinesi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman, kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından  (güneş ve biyokütle) üretmek için gerekli olan tesis ve alet-ekipman alımını, kurulu işletmelerin münferit alet, ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsar. Tek yıllık yem bitkisi yetiştiriciliğine yönelik giderler, işletme kredisi kapsamında değerlendirilir. Süt sağım tesislerinde, zirai kredilendirme belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınır.

 Kredi ile temin edilecek damızlık süt sığırları, 2/12/2011 tarihli ve 28130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında tanımlanarak TürkvetKayıt Sistemine kaydedilmiş, Damızlık Belgesine sahip, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 36 aylık olması gerekir. Kredi ile temin edilecek mandalar ise Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında tanımlanarak Türkvet Kayıt Sistemine kaydedilmiş, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 48 aylık olması gerekir. Yatırım kredilerinde; Damızlık Belgesi sadece süt sığırı alımı için istenir ve aslı ile işlem yapılır. İşletme kredilerinde ve ekipman alımına yönelik yatırım kredilerinde işletmedeki hayvanların kulak küpe numaralarını da içerecek şekilde hayvanların kayıtlı olduğuna dair Bakanlık il/ilçe müdürlüklerinden onaylı yazı istenecektir. 

2-Büyükbaş hayvan besiciliği

Kooperatif ve ortaklarına faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; on baş ve üzerinde manda dahil olmak üzere besi sığırcılığı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini on baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. 

 İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanlar azami 20 aylık erkek olması gerekir.  Ayrıca alınacak hayvanların Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında tanımlanarak TürkvetKayıt Sistemine kaydedilmiş, olmaları ve Türkvet Kayıt Sisteminde en az 3 ay süreyle kayıtlı olmaları zorunludur. 

 Besi sığırcılığı için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri, barınak yapımını ve tadilatını, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ve çayır biçme makinesi, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımını, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsar. Tek yıllık yem bitkisi üretimi, işletme giderlerinin finansmanı amacıyla işletme kredisi olarak değerlendirilir. 

3-Küçükbaş hayvan besiciliği 

Kooperatif ve ortaklarına faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için; yüz baş ve üzerinde küçükbaş hayvan besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini yüz baş ve üzerine çıkarmaları gerekir. 

 İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanlar en az 6 aylık ve erkek olması gerekir. 

İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanların, Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında tanımlanarak Koyun Keçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş ve Koyun Keçi Kayıt Sisteminde en az 3 ay süreyle kayıtlı olmaları zorunludur. 

Küçükbaş hayvan besiciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri, barınak yapımını ve tadilatını, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ve çayır biçme makinesi alımını ve diğer yatırım giderlerini kapsar. Tek yıllık yem bitkisi üretimi, işletme giderlerinin finansmanı amacıyla işletme kredisi olarak değerlendirilir. 

4- Su ürünleri avcılığı 

Su ürünleri avcılığı yapmak üzere Bakanlıkça ruhsat tezkeresi düzenlenmiş balıkçı gemisi sahiplerinin gemileri için soğuk muhafaza odası yapımı ile buz makinesi alımı, balık ağları ile diğer av araç ve gereçlerinin alımı, Bakanlıkça belirlenen özellikleri taşıyan gemi takip cihazları ile elektronik kayıt defteri cihazlarının alımı, mevcut balıkçı gemilerinin modernizasyonu, mevcut balıkçı gemilerinden geçerli ruhsata sahip olan balıkçı gemisi satın alımı gibi konularda yatırım kredisi, tekne bakım/onarım, yakıt işçilik ve benzeri  giderler ile takip ve kayıt cihazları için ihtiyaç duyulan işletme giderlerine yönelik işletme kredisi talepleri Karar kapsamında değerlendirilir. 

 Yatırım kredilerinde (münferit alet-ekipman alımları hariç) ve işletme kredilerinde Bakanlıkça verilen su ürünleri ruhsat tezkeresinde belirtilen boy uzunluğu esas alınır. 

5-Kontrollü örtüaltı tarımı 

Kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralarda  Örtüaltı üretiminin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak örtüaltı yetiştiriciliği yaptığı Bakanlıkça tespit edilen ve  Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınan işletmeler ile hazırladıkları fizibilite raporları Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince onaylanan yeni kurulacak işletmelerin, onaylanan fizibilite raporları çerçevesindeki yatırım ve işletme kredisi talepleri Karar kapsamında değerlendirilir. 

Proje uygulamak isteyen tarımsal amaçlı kooperatifler için izlenecek yol 

 1-Bu kapsamda kredi kullandırılacak Tarımsal Amaçlı Kooperatiflerin  en az 30 ortaklı olması gerekmektedir.

2-Tarımsal Amaçlı Kooperatiflerin tüzel kişilikleri üzerinden yapılan üretim faaliyetlerine yönelik olarak hazırlamış oldukları tarımsal üretimi istihdamı artırıcı tarımsal ürünleri pazarlayıcı ve değerlendirici projeleri ile bu tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bankaya kredi başvurusunda bulanabilirler.

3- Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve ortaklarının üretim kapasitesi ile sınırlı olmak kaydıyla tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımına, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin modernizasyonuna ve teknoloji yenilenmesine ait kredi talepleri bu kapsamda değerlendirilir. Ancak, tarımsal ürünlerin depolanması konusunda sadece çelik silo ve soğuk hava deposu projesi için başvuru yapılır.

4-Tarımsal amaçlı kooperatiflerin kendi üretim faaliyeti olmamakla birlikte,sadece ortakların üretim maliyetlerinin azaltılmasına yönelik olarak girdi alımı(gübre,yem) veterinerlik hizmetleri, ortak sağım ünitelerinin kurulması,süt analiz cihazı alımına yönelik talepleri tebliğ hükümleri kapsamında değerlendirmeye alınacaktır.

Kredi Banka /Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kooperatif tüzel kişiliğine kullandırılacaktır. Kooperatif ortağı ise projeden yararlandığı miktar kadar borçlanma senedini kooperatif tüzel kişiliğine verecektir. 

​ 

İLİMİZDE UYGULANAN PROJELER

ADET

Ort.Mülk. Süt Sığırcılığı Projesi

15

Ort.Mülk.ve Koop.Mülk. Besicilik Projesi

4

Ort.Mülk. Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Projesi

3

Ort.Mülk.Damızlık Koyun Yetiştiriciliği Projesi

1

Ort.Mülk.ve Koop. Mülk. Seracılık Projesi

16

Koop.Mülk. Narenciye Mumlama Tesisi

1

Koop.Mülk. Alabalık Üretim Tesisi

1

Koop.Mülk. Soğuk Hava Deposu Projesi

3

Koop.Mülk. Meyve Tasnif Ambalajlama Tesisi

1

Koop.Mülk Kon.Sistem Zeytinyağı Fabrikası ve Zeytin Salamura Tesisi

3

Koop.Mülk.Zirai Alet Ekipmanları Projesi

2

Koop.Mülk.Halıcılık Projesi

2

Koop.Mülk.Mandra Tesisi

2

Koop.Mülk.Et Tavukçuluğu Projesi

1

Koop.Mülk.Orman Ürünleri Tesisi

2

TOPLAM

57​​


6 Temmuz 2004 tarih ve 25514 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "5200 Sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu", 

16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan "Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş, Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik",       

Üretici Birlikleri Tüzüğü 

ÜRETİCİ BİRLİĞİ KURULUŞ VE ÜRETİM KAPASİTELERİ 

Ürün veya ürün grubu bazında faaliyet gösteren ve tüzüklerinde belirlenen miktardaki tarımsal üretimi birlikler aracılığıyla pazarlamayı taahhüt eden, en az 16 tarım üreticisinin bir araya gelmesiyle, asgarî ilçe düzeyinde kurulur. 

Bitkisel üretim grubunda yer alan ürün veya ürün grubunda kurulacak üretici birliklerini oluşturan üreticilerin toplam asgarî üretim miktarı, ürün veya ürün gurubu bazında ilçedeki toplam üretimin yüzde onunu teşkil etmesi gerekir. Hayvansal üretim gurubunda ise Yönetmelikte belirlenen üretim kapasiteleri dikkate alınır. Organik tarımda ise kapasite şartı aranmaz. 

Aynı ürün veya ürün grubu için ilçe düzeyinde en fazla bir birlik kurulabilir. Birlikler, tarım üreticilerinin geniş katılımını sağlayacak tedbirler alır. 

Birlik, üyelerin imzaladıkları tüzük ile bağlı olduğu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat eder. Bakanlığın onaylaması ile tüzel kişilik kazanır. 

Bitkisel üretim ile ilgili ürün ve ürün grupları           

a) MEYVE

1)  Meyve üreticileri,

2)  Yumuşak çekirdekliler; elma, armut, ayva,

3)  Sert çekirdekliler; kayısı, kiraz, vişne, şeftali, nektarin, erik, kızılcık, zerdali, zeytin,

4)  Sert kabuklular; kestane, ceviz, badem, fındık, antep fıstığı,

5) Üzümsü meyveler; çilek, dut, muz, trabzon hurması, kivi, böğürtlen, ahududu, kuşburnu, üzüm, incir,

6)  Turunçgiller,

7)  Meyve ve asma fidanı üreticileri. 

b) SEBZE VE SÜS BİTKİLERİ

1)  Sebze; örtü altı sebze üreticileri, domates, havuç, patlıcan, kabak, karpuz, kavun, biber, kök ve yumrulu bitkiler, baklagil sebzeleri,

2)  Mantar,

3)  Süs bitkileri; kesme çiçekler, iç ve dış mekân bitkileri, doğal çiçek soğanları. 

c)  TARLA BİTKİLERİ

1)  Tahıllar; buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik, mısır,

2)  Yemeklik dane baklagiller; nohut, mercimek, kuru fasulye,

3)  Endüstri bitkileri; pamuk,  patates, tütün,

4)  Yağlı tohumlu bitkiler; ayçiçeği, kolza, soya, yer fıstığı, aspir,

5)  Yem bitkileri; fiğ, yonca, korunga,

6)  Çay,

7) Tıbbi ve kokulu baharat bitkileri. 

Hayvansal üretimle ilgili ürünler ve ürün gurupları

a) Süt,

b) Kırmızı et,

c) Kanatlı hayvan eti,

d) Yumurta,

e) Bal,

f) Koza veya ham ipek. 

Su ürünleri üretimi: Denizler, doğal göller, baraj gölleri, göletler, akarsular, dalyanlar, lagünler ve karada çeşitli sistemler kullanarak su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılık yaparak elde ettikleri su ürünlerini pazara sunmayı taahhüt edenler birlik kurabilir. Bu ürün veya ürün grubunda birlik kuracak su ürünleri yetiştiricilerinin;  su ürünleri yetiştiricilik belgesi, su ürünleri avcılarının; su ürünleri ruhsat teskeresine sahip olma şartı aranır. 

Organik ürün yetiştirici birlikleri: Organik tarımsal üretim sistemi ile ürün yetiştirerek elde ettikleri organik ürünleri pazara sunmayı taahhüt edenler birlik kurabilir. Bu üretim sistemi ile üretim yapanların kuracakları birlik yetiştiricilerinden kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşundan organik üretim yaptığını belirten bir belge almaları şartı aranır. 

ÜYELİK ŞARTLARI 

-Birliğin iştigal ettiği ürün veya ürün grubu ile ilgili pazara yönelik üretimde bulunmak,    

-Çiftçi belgesi sahibi olmak,

-Gerçek kişiler bakımından, on sekiz yaşını doldurmuş olmak,

-Tüzel kişilerin birliklere üyelik başvurusu için kendi yetkili organlarınca yetkilendirilmesi,

-Birliğin kuruluşunda kurucu üyelerin Birlik tüzüğünü imzalamaları, sonradan Birliğe üye olanların Birlik tüzük hükümlerini kabul ettiklerine dair dilekçe vermiş olması,

-Belirlenen birlik aidatını peşin ödemek.
 
İLİMİZDE KURULAN ÜRETİCİ BİRLİKLERİ 

SIRA

İLÇESİ

BİRLİK ADI

ÜYE SAYISI

ADRES

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

1

MERKEZ

Çiçek ve Kesme 
Çiçek Ü. B.

120

PTT Cad. No:60 
Altınova

Mustafa BIÇAKCI

2

MERKEZ

Bal Üreticileri Birliği

28

Yeşiltepe Mah.Ziya Gökalp cad. No:61 Kepez

İrfan SARICA

3

KORKUTELİ

Bal Üreticileri Birliği

80

Yeni Çarşı Eski hal Yanı 
No:49 Korkuteli

İsmail GÜLAÇTI

4

KORKUTELİ

Süt Üreticileri Birliği

562

Cumhuriyet Meydanı 
Yelten Mah. Korkuteli

Fahrettin KIR

5

MANAVGAT

Süt Üreticileri Birliği

1.135

Yukarı Hisar Mah. Antalya Cad.No:44/18 Manavgat

Bilal AY

6

MANAVGAT

Turunçgil Ü.B.

17

Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Tufan DOLAY

7

MANAVGAT

Bal Üreticileri Birliği

294

A.Hisar Mah.Tugayoğlu İş Merkezi B Blok No:14

 Manavgat

Hasan KOCADEMİR

8

MANAVGAT

Kırmızı Et Ü.B.

58

Yukarı Hisar Mah. Antalya Cad.No:44/18 Manavgat

Abdurrahman ERDOĞAN

9

FİNİKE

Meyve Üreticileri Birliği

76

Ziraat Odası Yayla Bulvarı No:2 İskele Mah./Finike

Ali Fahrettin ÇAĞLAYAN

10

SERİK

Süt Üreticileri Birliği

753

Serik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Niyazi YILDIRIM

11

SERİK

Bal Üreticileri Birliği

164

Serik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Abdullah BAYIK

12

ELMALI

Süt Üreticileri Birliği

833

Gündoğan Mah. Belediye İş Merkezi Kat:1 No :13 Elmalı

Ali GÜMÜŞLÜ

13

ELMALI

Bal Üreticileri Birliği

36

Elmalı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Celal EFE

14

ALANYA

Muz Üreticileri Birliği

96

Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Hüseyin GÜNEY

15

ALANYA

Avokado Ü.B.

29

Ziraat Odası Şekerhane Mah. Tevfikiye Cad.No:38 Alanya

Mustafa Kemal DEVELİOĞLU

16

ANTALYA  

İç Su Ürünleri 
Yetiştiricileri Ü.B

56

Ünsal Mah.5160 Sok.
Toklu Balık Çiftliği No:1 Antalya

Mehmet Şükrü TOKLU

17

ANTALYA  

Kanola Ü.B.

16

Çavuşköy Merkez Mah.No:19 
Kumluca

Bekir AYDOĞAN

18

GÜNDOĞMUŞ

Bal Üreticileri Birliği

87

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık 
Müdürlüğü Gündoğmuş

Mehmet Türker EREN

19

ANTALYA  

Kırmızı Et Ü.B.

559

Güvenlik Mah.Vatan Blv. 251 sok Nadide Apt. No:51 Kat 2 D:9 07050 Antalya

İlhan AYHAN

20

DÖŞEMEALTI-
KEPEZ

Süt Üreticileri Birliği

83

Bahçeyaka Mah.Atatürk Cad.No:497 Döşemealtı

Evrim Tuğçe TÜRKAY​



Denetim Hizmetleri: Bakanlığımız görev ve yetki sahasına giren kooperatif ve üst kuruluşlarının, Tarım Kredi Kooperatifleri ve üst kuruluşlarının 5996 ve 5200 sayılı kanuna göre kurulan birlikleri ve merkez birliklerini tüm Tarımsal Üretici Örgütlerini ve bunların iştiraklerini, Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile ilgili, Bakanlığımız 29.04.2013 tarih 2013/2 sayılı Denetim Hizmetleri Genelgesi kapsamında direk İl Müdürlüğümüze veya Bakanlığımıza verilen şikayet dilekçelerinin, şikayete mahal örgütün şikayet konusu ile orantılı olarak teknik durumları ile idari, mali ve hukuki yönden Ön İncelemesi Üretici Örgütleri denetim birimince yapılır. 

Yapılan Ön İncelemede suç unsuruna rastlanıldığı takdirde hazırlanan Ön İnceleme Raporu delilleri ile birlikte 2013/2 sayılı Denetim Hizmetleri Genelgesi kapsamında TRGM' e (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü) gönderilerek kontrolör talebinde bulunulur. 

Bakanlık kontrolörlerince denetim programına alınarak denetimi yapılan kooperatif veya üst örgütlerinin İdari, Mali ve Hukuki eksikliklerinin belirtildiği tembihnamelerin Bakanlıkça verilen süre zarfında kooperatif ile diyaloga geçilerek takibi yapılır ve sonuç Bakanlığa bildirilir. 

Ayrıca; Bakanlıkça yatırım ve transfer programına alınan kooperatiflerin, kontrolör denetiminden geçmeleri neticesi, eksiklik tespit edilmesi durumunda Bakanlık Kontrolörlerince İl Müdürlüğüne bırakılan tembihnamenin ilgili kooperatifle diyaloga geçilerek, yukarıda izah edildiği şekli ile takibinin yapılması ve sonuçtan Bakanlığa bilgi verilmesi yine bu birimin görev alanına girmektedir. 


2016 YILI ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DENETİM FAALİYETLERİ

 

Şikayetli
 Denetim

Tembihname 
Takibi

Mahkeme

Birlikler

TOPLAM

Döşemealtı

1 

 

 

1 

 2

Konyaaltı

 

 

1

 

1

Aksu

-

 

 

 

 

Muratpaşa

 

1

 

5

6

Kepez

-

 

 

 

 

Akseki

-

 

 

 

 

Alanya

1

 

 

 

1

Elmalı

3

1

 

 

4

Finike

-

 

 

 

 

Gazipaşa

-

 

 

 

 

Gündoğmuş

-

 

 

 

 

İbradı

-

 

 

 

 

Kale

-

 

 

 

 

Kaş

1

 

 

 

1

Kemer

-

 

 

 

 

Korkuteli

9

 

 

1

10

Kumluca

1

 

 

 

1

Manavgat

-

 

 

 

 

Serik

-

 

 

 

 

TOPLAM

16

2

1

7

26






2017 YILI  ÜRETCİ ÖRGÜTLERİ DENETİM FAALİYETLERİ

İlçeler

Şikayetli Denetim

Tembihname Takibi

Mahkeme

Birlikler

TOPLAM

Döşemealtı

3

 

 

 

3

Konyaaltı

 

 

 

 

 

Aksu

 

 

 

 

 

Muratpaşa

 

1

 

3

4

Kepez

 

 

 

 

 

Akseki

 

 

 

 

 

Alanya

2

 

 

 

2

Elmalı

3

1

1 

 

5

Finike

 

 

 

 

 

Gazipaşa

 

 

1 

 

1 

Gündoğmuş

 

 

 

 

 

İbradı

1

 

 

 

1

Kale

 

 

 

 

 

Kaş

 

 

 

 

 

Kemer

 

 

 

 

 

Korkuteli

6

1

 

 

7

Kumluca

 

 

 

 

 

Manavgat

 

 

 

4

4

Serik

 

 

1 

 

 1

TOPLAM

15

3

3 

7

28










 


                                                                2018 YILI ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DENETİM FAALİYETLERİ

 Şikâyetli DenetimTembihname TakibiMahkemeBirliklerTOPLAM
Döşemealtı İlçesi3   3

Konyaaltı

İlçesi

     
Aksu İlçesi     
Muratpaşa İlçesi1   1
Kepez İlçesi     
Akseki     
Alanya1   1
Elmalı 1  1
Finike1   1
Gazipaşa     
Gündoğmuş     
İbradı     
Kale     
Kaş     
Kemer     
Korkuteli42  6
Kumluca1   1
Manavgat   11
Serik     
TOPLAM113 115


İLETİŞİM

    Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Vatan Bulvarı, Sedir Mahallesi, Tarım Kampüsü, Muratpaşa / ANTALYA

  • Telefon : 0242 345 28 20 (3 Hat)

  • Faks : 0242 346 67 80

  • E-Posta : antalya@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI