1978 yılında, Sinop'un Durağan İlçesinde doğan İbrahim IRMAK Durağan Merkez Anaokulu, İstanbul Sefaköy Söğütlüçeşme Dr. İffet Onur İlkokulu, Devlet Parasız Yatılı sınavları kazanarak okuduğu Sinop İmam-Hatip Lisesi Ortaokulu ve Kurumlar Sınavını kazanarak mecburi hizmet karşılığı okuduğu İstanbul Halkalı Ziraat Meslek Lisesinden mezun oldu.
4 Lisans 1 Yüksek Lisans derecesi olmak üzere 5 Üniversite mezunu olan yükseköğrenim hayatı boyunca Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Programı Zootekni Bölümünden "Ziraat Mühendisi" ünvanıyla birincilikle, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü Lisans Programından "Sosyolog" ünvanıyla Yüksek Onur derecesi ile, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Lisans programından "Kamu Yöneticisi" ünvanıyla Yüksek Onur Derecesi ile , Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Yönetimi Yüksek Lisansı programından "Çevre Yönetimi Uzmanı" ünvanıyla Yüksek Onur derecesi ile, Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Lisans programından Yüksek Onur Derecesi ile mezun olmuştur
Askerliğini 295. Dönem K.D. Çavuş olarak Balıkesir'de 54003 Mühimmat Bölük Komutanlığında yaptı.
Kuzuluk Köyünde Müdür Yetkili Vekil Öğretmen olarak çalışan IRMAK, Kars Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesinde, Sinop Erfelek İlçe Tarım Müdürlüğünde, Sinop Durağan İlçe Tarım Müdürlüğünde, Sinop Dikmen İlçe Tarım Müdürlüğünde teknik personel olarak çalıştı. Durağan'da çalışırken İlçe Tüketici Hakem Heyeti raportörlüğü akabinde Durağan İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı görevini ek görev olarak yaptı.
2010 yılında Görevde Yükselme Sınavını kazanarak Gümüşhane Kelkit İlçe Tarım Müdürü oldu. 2012 yılında Kocaeli Darıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, 2015 yılında Kocaeli Gebze İlçe Tarım Müdürü oldu. 2018 yılı Haziran ayından itibaren Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü olarak görevini yürütmektedir. Türkiye'nin sanayi kalbi ve en büyük ilçelerinden Gebze dahil olmak üzere teknik personel ve idarecilik yaptığı tüm ilçelerde başarılı çalışmaları dolayısı ile çok sayıda takdirname, Başarı Belgesi, Üstün Başarı Belgesi, plaket ve ödül aldı. Yerel Yönetimler konusunda yapılan bir akademi eğitiminde Gebze ve Kocaeli Bölge Birincisi olmuş, akabinde tüm bölgelerin dereceye giren katılımcılarıyla yapılan Türkiye finallerinde Türkiye 2.si olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından plaket ve çeşitli ödüller ile taltif edilmiştir.
Ülke çapında önemli dereceler ve etkinlik elde eden Sinop'un ilk internet gazetesi, Tarım Bakanlığının Taşra Yöneticileri Sitesi ve Türkiye'nin ilk Facebook Gazetesi olmak üzere bir çok internet sitesi ve yayın kurumunun kuruluşunu gerçekleştiren IRMAK, 2007-2010 yılları arasında Durağan Anadolu Ajansı Yurt Muhabirliği yapmış, yerel ve ulusal gazete ve dergiler için çok sayıda makale kaleme almıştır. 2010 yılında Sinop Gazeteciler Cemiyeti üyesi olmuştur.
Sivil toplum Kuruluşlarında aktif görev alan IRMAK 2011 yılında Kelkit Organik Tarım Derneği (Kurucu) , 2012-2014 yılları arasında Darıca Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, 2013 yılında Kocaeli ve İstanbul Sinop Dernekler Federasyonu KOSİDEF ( Kurucu Başkan), 2013-2018 yıllarında Durağan Dernekler Federasyonu DUDEF (Başkan Yardımcısı), 2018 yılında Sinop Dernekler Konfederasyonu SİNKON (Kurucu)su, 2022 yılında Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak kamu yararına gösterilen çok sayıda sivil toplum faaliyetinin planlanması ve uygulanması aşamalarında içerisinde yer almıştır.
Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor, Akasya Bal Ormanları, Yeşeren Çocuklar, Kadın Çiftçi Akademisi, Antalya Köy Pazarı, Gelin Kardeş Olalım, Antalya Tarım Online, İstatistiklerde Uzaktan Algılama gibi çok sayıda önemli projeyi yürüten IRMAK pandemi sürecinde ülkemizde tarımsal eğitim ve yayım çalışmalarının dijital dönüşüm sürecini gerçekleştirmiştir. Tarımda Uzaktan Eğitim çalışmaları kapsamında Mantarcılık, Arıcılık, Sebze Islahı, Hayvancılık, Süt, Zeytin, Fındık, Narenciye, Muz, Güneş Enerjisi, Organik Tarım, Domates ve daha bir çok konuyu kapsayan 2.000 saat üzerinde 700'ü aşkın sayıda ders gerçekleştirmiştir. Çok sayıda çalıştayda moderatör, Grup Başkanı ve panelist olarak görev alan IRMAK edindiği deneyimleri dijital becerileri ile birleştirerek İnteraktif E-Çalıştay modelini ülkemize kazandırmıştır. Muz, Çilek, Avokado gibi uluslararası bir çok ürün çalıştayı süreçlerinde aktif görev almış ve interaktif e-çalıştay tasarımı rol model olmuştur. Görev sahası içinde kalan konularda yaptığı dijitalleşme çalışmaları ile dijital dönüşümde rol model olacak bir çok çalışmayı halen uygulamakta, geliştirmekte ve yönetmektedir. Dijitalleşme, katılımcılık, paylaşımcılık, bilimsellik, verimlilik, işbirliği ve koordinasyon temel ilkeleri ışığında görevine devam etmektedir.
Evli ve Rumeysa Nehir (2006) ile Ayşe Ecrin (2011) isimli 2 kız çocuk babasıdır.