Tohumluk İthalatı: Tohumluk İthalat Genelgeleri gereği;
birimimiz 2003 yılından beri tohumluk ithalat ön izin işlemlerini yürütmüş
ancak; Bakanlığımız tarafından 16 Şubat 2016 tarihi itibarıyle deneme ve
demonstrasyon amaçlı tohumluk ithalatları ile 2017 yılı için genelgelerinin
yayınlandığı tarih itibariyle (14 Mart 2017)
tüm tohumluk ithalat ön izin işlemleri için Antalya Tohum Sertifikasyon
Test Müdürlüğü yetkilendirilmiştir.
Tohumluk
İhracatı: Bakanlığımız
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün 25.06.1998 ve 4866 sayılı yetki devri ile;
ülkemizde üretilen, ithal edilen, ithal edilerek çoğaltımı yapılan, işlenen ve
tekrar ihraç edilmek istenen sebze, tarla, çim ve süs tohumları, yetişmiş süs
bitkilerine (kesme çiçekler hariç), süs bitkileri fideleri ve meyve fidanları
ile çilek ve sebze fidelerine ihraç ön izni düzenlenmektedir.
Her yıl
yayımlanan Tohumluk İhracat Genelgesi gereği ihracat ön izin işlemleri
birimimiz tarafından yürütülmektedir.
“Vergi
numarası” olan kişi ve kuruluşlar ile “T.C. Kimlik No” olan Gerçek kişiler ve
istenen evrakları eksiksiz getiren kişi ve kuruluşlara tohumluk ihraç izni
düzenlenmektedir.
3
Aylık dönemler için ihracat icmalleri düzenlenerek Bakanlığımıza gönderilmektedir.
Doğal Çiçek
Soğanları: Doğal Çiçek
Soğanları ile ilgili olarak 19 Temmuz 2012 Tarih ve 28358 Sayılı Resmi
Gazetede Yayımlanan “Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan
Toplanması ve İhracatına İlişkin Yönetmelik” ve “Doğal Çiçek Soğanı Uygulama Talimatı” çerçevesinde
işlemler
yürütülmektedir.
Doğal çiçek
soğanları İlimizde Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Akseki, İbradı ve Gündoğmuş
İlçelerimizin doğasından ve üretim parsellerinden sökülmektedir.
Yönetmeliğe
uygun olarak üretim parsellerinin ekim, dikim, üretim ve hasat aşamasında
teknik geziler düzenlenerek, soğan popülasyonlarının durumu konusundaki
raporlar hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmektedir.
Bakanlığımız
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yılda 2 kez (ilkbahar ve
sonbahar) düzenlenen Danışma Komitesi toplantılarına İl Müdürlüğümüz
adına birimimiz katılmaktadır.
2017 yılında
Akdeniz bölgesinden hasat edilen doğal çiçek soğanları için Bakanlığımızın
tespit etmiş olduğu ön depo kullanılmıştır. Firmaların doğadan hasat edip ön
depoya getirdikleri doğal çiçek soğanlarının tür, çeşit, menşei ve miktar kontrolleri yapılarak,
tutanaklar hazırlanmış ve Bakanlığımıza gönderilmiştir. Ön depoya girmeyen
doğal çiçek soğanlarına Bakanlığımız tarafından ihraç izni verilmemektedir.
Üretim
arazilerinden söküm yapılan türler için firmalara hasat belgeleri
düzenlenmektedir.
Doğal
Çiçek Soğanlı Bitkileri Koruma Projesi: Doğada endemik olarak bulunan doğal
çiçek soğanlarının sürdürülebilir kullanımına imkan vermek amacıyla, bu
bitkilerin tarımını yaptırarak doğadan sökümünü minimum seviyeye indirmek, yöre
halkına alternatif bir geçim kaynağı sağlamak, istihdamı arttırmak, ülkemizin
biyoçeşitliliğini korumak, ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2016-2018
yılları arasında planlanan proje; Antalya, Mersin, Giresun, Balıkesir, Samsun,
Manisa, Artvin, Aydın, Çankırı, Trabzon, Yalova, Ordu, Muğla, Tokat, İzmir,
Adıyaman, Uşak, Elazığ ve Malatya olmak üzere toplamda 19 ilde yürütülmektedir.
Demonstrasyon parsellerinde yapılması düşünülen türler; Lilium candidum (Mis zambağı), Galanthus
elwesii (Toros kardeleni), Leucojum
aestium (Göl soğanı) ve Sternbergia
lutea (Kara çiğdem)’ın soğanları BATEM tarafından sağlanacaktır. Alanya ve
Akseki ilçelerinde demonstrasyon çalışması yapılacak üreticinin arazileri
yerinde tespit edilmiş olup, hazırlanan soğanların dikimleri Kasım ayı
içerisinde gerçekleştirilecektir. Demonstrasyon çalışması yapılacak türler ve
bu türlerin üretimini tanıtıcı liflet çalışması tamamlanmış olup dağıtımı gerçekleştirilecektir.
Süs Bitkileri Yetkilendirme Ve Denetleme İşlemleri: 15.05.2009 tarih ve 27229 Sayılı resmi gazetede
yayımlanan “Tohumculuk Sektöründe
Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği” ve sonraki yıllarda yayımlanan
değişiklik yönetmelikleri, 30.04.2015
tarih ve 29342 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Süs Bitkileri ve Çoğaltım Materyallerinin Üretim ve Pazarlanmasına Dair
Yönetmelik” ve “Tohumluk Hizmetleri
Uygulama Talimatı (2017/5)”’na
istinaden İlimizde faaliyet gösteren süs bitkisi firmalarına “Süs Bitkileri Üretim İşletmesi
Kapasite Raporu” düzenlenmekte, denetim ve yetkilendirme işlemleri yürütülmektedir.
Ayrıca Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda
çalışmalar yapılmaktadır.
Meyvecilik ve Bitki Sağlığı Hizmetleri
Tarımsal
üretimde verimliliğin artırılması, kalitenin iyileştirilmesi ve pazarda talep
gören ürün çeşitliliğinin yaygınlaştırılması amacıyla; tarım teknolojisine ait
yeni bilgileri çiftçilere ulaştırmak, meyve yetiştiriciliği alanında
karşılaşılan, deneme ve araştırmayı gerektiren konu ve problemleri araştırma
merkezlerine intikal ettirmek ve meyvecilik ile ilgili eğitim ve yayım
programları hazırlayarak eğitim çalışmalarını sürdürmek hedeflenmektedir.
Meyvecilik ve Bitki Sağlığı Biriminin
görevleri içerisinde;
"3573
Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında
Kanun" çerçevesinde çalışmaları yürütmek, ilin meyvecilik üretim
potansiyeline uygun geliştirme projeleri hazırlamak ve uygulamak, üretimde
verimliliğin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve kalitenin
iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, Bitkisel Üretim ve Bitki
Sağlığı Şube Müdürlüğünün görev alanına giren konularda, her yıl meyvecilik
ile ilgili yayım programı hazırlamak, bu kapsamda uygulamaya konulan
demonstrasyon çalışmaları, çiftçi toplantıları, tarla günleri ile ilgili 3'er
aylık dönemlerde uygulama raporları düzenlemek, ilin üretim potansiyeline uygun
meyve yetiştiriciliğinde ve işletme tesislerinde üreticilere teknik destek
sağlamak yer almaktadır.
Yayım
faaliyetlerinin etkili ve çiftçilerimize yararlı olabilmesi için, elde edilen
araştırma sonuçlarının ve tarımsal yeniliklerin üreticiye hızlı ve etkin bir
şekilde iletilmesi gereklidir. Bu nedenle, Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının
sağlanarak ortak çalışma alanlarının tesisi büyük önem taşımaktadır.
Çiftçilerimizin karşılaştıkları sorunların çözümü ve araştırma enstitülerince
yapılan çalışmaların çiftçi şartlarında denenmesi amacıyla, Batı Akdeniz
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile koordineli çalışmalar
yürütülmektedir.
Müdürlüğümüz,
Akdeniz Üniversitesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
işbirliğinde 2012-2016 yılları arasında uygulamaya konulan "Değişik Tropik
Meyve Türlerinin Antalya Koşullarına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar"
projesi kapsamında; 6 tür (Mango, Passiflora, Longan, Guava,
Lychee, Dragon) 11 çeşitten oluşan tropik meyve fidanları ile, Gazipaşa ilçesi
Macar ve Yakacık köylerinde toplam 4,5 dekar arazide Tropik Meyve Bahçesi tesis
edilmiştir. Yürütülen bu projede denemede yer alan 6 meyve türünün de ekonomik
olarak yetiştirilebileceği belirlenmiştir. Gen kaynaklarının korunması
amacıyla Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal
Araştırma Enstitüsü'ne ait araştırma seralarında da aynı tür ve çeşitler
muhafazaya alınmıştır. Proje kapsamında denemede yer alan ve ekonomik olarak
yetiştiriciliği mümkün görülen mevcut tür ve çeşitlerle ilgili, tropik
meyvelerin yetiştirilme olanağı bulunan ilçelerde eğitim çalışmaları
yapılacaktır.
İl Müdürlüğümüz
ve Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, 2016 yılı Kasım
ayında yürütülmeye başlanan Kızılcık Demonstrasyon çalışması kapsamında, 1'er
dekar bahçede olmak üzere Çamlıca ve Sapadere Mahallelerinde, Atatürk Bahçe
Kültürleri Araştırma Enstitisü Müdürlüğünden temin edilen 80 adet fidan ile
tesis edilen demonstrasyon bahçelerinin takibine devam edilmekte olup,
üreticilere bakım işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması yönünde destek
sağlanmaktadır.
İlimizde örtü altında yetiştirilme imkanı olan
meyve türlerinde, uygulamaya yönelik bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve örtü
altındaki meyve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla; Aksu, Serik,
Manavgat, Alanya, Gazipaşa ilçelerinde çiftçi eğitimleri yapılmaktadır. Bu
çalışmalarda, örtü altı meyve yetiştiriciliğinde tercih edilebilecek erkenci
çeşitler, anaçlar, terbiye sistemleri ve budama uygulamaları üreticilere anlatılmaktadır.
Takip eden yıllar içinde bu konudaki eğitim çalışmalarının devam ettirilmesi
planlanmıştır