TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMA TOPLANTISI YAPILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin tarım politikalarını yeniden şekillendirmek ve tarımsal üretimi daha etkin bir şekilde yönetmek amacıyla Expo Antalya'da önemli bir toplantı düzenledi. Toplantıya, sektörün çeşitli dallarından birçok önemli isim katıldı.
Toplantıda Strateji Geliştirme Başkanlığı Başkanı Mustafa Alpaslan, HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, BÜGEM Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, TRGM Koordinatörü Sebahattin Keskin, BSÜGEM Koordinatörü Necip Murat Şahin bulunuyordu. Ayrıca, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Şakir Fırat Erkal, DSİ 13. Bölge Müdürü Özhan Erdanışman, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve Bakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşların Antalya yöneticileri eksiksiz toplantıya katıldı.
Toplantıda, tarımsal üretim planlaması ve çeşitli sektörel stratejiler üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar, Türkiye'nin tarım sektörünü geleceğe taşıyacak olan planlamalar ve politikalar üzerine yoğun bir istişare süreci gerçekleştirdi. Bu toplantı, Türkiye'nin tarım sektörünü daha verimli ve sürdürülebilir bir hale getirme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Bu toplantının sonuçlarının, Türkiye'nin tarım politikaları ve stratejilerinin gelişiminde önemli bir yeri olacağı bekleniyor. Katılımcıların getirdiği çeşitli bakış açıları ve uzmanlık alanları, sektörün genel resmini daha iyi anlamak ve gelecekteki adımları planlamak adına değerli bilgiler sundu
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Expo Antalya'da düzenlenen bu önemli toplantı, Türkiye'nin tarım politikalarını yeniden şekillendirme ve tarımsal üretimi etkin bir şekilde yönetme amacıyla gerçekleştirildi. Bu toplantı, tarım sektörünün geleceğine yön verecek önemli kararların alınması için bir araya gelen sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir.
Dünyada yaşanan pandemi, gıda arz ve talep dengesini olumsuz etkilemiş, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır. Uzun yıllardır dile getirilen, tüm paydaşların mutabık olduğu devrim niteliğindeki tarımsal üretim planlamasının #ÜretiminÜreticininYüzyılı yaklaşımıyla yola çıktığımız TÜRKİYE YÜZYILINDA hayata geçirilmesi için ilk adımları atıyoruz.
Bu kapsamda Anayasanın 45 inci maddesinde belirtilen “tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak" amacıyla 5488 sayılı Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasına yönelik “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği" 14 Eylül 2023'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik kapsamında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri alanlarında üretim planlaması çalışmalarına başlanmıştır. Yerelden merkeze bir yaklaşım ile kurgulanan planlama sürecinde illerdeki tarımsal üretimle ilgili tüm paydaşların temsil edildiği il teknik komiteleri kurulmuştur. Teknik komiteler illerin üretim potansiyeli, belirlenen ülkesel ihtiyaçlar, su varlığını ve iklim değişikliği gibi kısıtları da dikkate alarak illerdeki ürün desenlerini belirleyerek Bakanlıkta kurulan Tarımsal Üretimin Planlanması Kuruluna iletecekleridir. Diğer taraftan üretim planlamasını teşvik etmek için tarımsal destekler ve hibe programları, sübvansiyonlu krediler, sözleşmeli üretim gibi uygulamalarda düzenlenmeler yapılmaktadır.
Bakanlık merkez birimleri ile üretim planlamasının uygulayıcısı taşra teşkilatımızın birlikte hareket etmesi planlama sürecinin başarısı için son derece önemli görülmektedir. Bu amaçla 5 Şubat 2023 tarihinden itibaren Şubat ve Mart aylarında Bakanlık ilgili birimlerinden Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve uzmanların katılımıyla oluşturulan bir ekip ile il müdürlüklerimizde teknik toplantılar yapılacaktır. Bu süreçte yaklaşık 45 ilimiz fiilen ziyaret edilecek olup diğer illerimizle de çevrimiçi toplantılar yapılarak yerel birimlerin teknik olarak güçlendirilmesi sağlanacaktır. Antalya toplantımız tamamlanmıştır.