T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GELİN KARDEŞ OLALIM PROJESİNDE İZMİR SELÇUK’TA PROJE YAĞMURU

Yayın Tarihi : 6.05.2019

 
GELİN KARDEŞ OLALIM PROJESİNDE İZMİR SELÇUK'TA PROJE YAĞMURU
 
Gelin Kardeş Olalım Projesi kapsamında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi ile kardeş İlçe olan İzmir Selçuk ilçesinde geçtiğimiz hafta çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Çalışma ziyaretine, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak, BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) Müdür Yardımcısı Ali Öztop ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BATEM teknik personeli katıldı.

İl Müdürlüğü ekibi ayağının tozuyla, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil ile birlikte Selçuk İlçesi çiftçilerinden Atilla Yaman ve Erol Yaman'a ait portakal bahçesine ziyarette bulundu.

ANTALYA'DAN SELÇUK'A BİYOLOJİK MÜCADELE

Portakal bahçesinde yapılan incelemede unlu bit zararlısı tespit edildi. Unlu bit ile biyolojik mücadele ile ilgili demonstrasyon yapılması kararlaştırıldı ve programlama yapıldı. Sahada BATEM biyolojik mücadele uzmanları tarafından çiftçiye böcek salımı öncesi yapılması gereken uygulamalar anlatıldı. Haziran'ın ilk haftası BATEM tarafından temin edilecek faydalı böceklerin (predatör ve parazitoid) salınımına karar verildi.

ANTALYA'NIN AVOKADO'SU İZMİR SELÇUK'TA YETİŞECEK

İl Müdürlüğü heyeti Selçuk üreticisi Binali Karadağ'a ait 2 arazide incelemede bulundu. Bu arazilerden Avokado bahçesi kurulmasına en uygun olan parselin seçimleri yapıldı. Arazi tesviye ve terbiyesi akabinde BATEM tarafından temin edilecek Avokado fidanları ile bahçe tesis edilmesine karar verildi.

NARENCİYE VE NARDA İLAÇ YERİNE BÖCEK KULLANIMI BAŞLAYACAK
İZMİR'İN ŞEVKETİ BOSTANI ANTALYA'DA DA YETİŞTİRİLECEK

Ardından Bölgedeki Turunçgil ve Nar alanları incelenerek bu konuda istişarelerde bulunuldu. Mandarin ve Nar yetiştiriciliğinin ilçede önemli düzeyde olmasından dolayı narda Unlu Bitle Biyolojik Mücadele ve Mandarinde Unlu Bitle Biyolojik Mücadele konulu projelerin hazırlanması planlandı. Yine ilçede kamkat, limon ve Batem Yıldızı mandarin bahçesi kurulması kararlaştırıldı.
İlçenin uygun iklimsel yapısı ile Örtü altı muz yetiştiriciliğine istekli olan çiftçiler için Selçuk'ta deneme örtü altı muz bahçeleri kurulmasına, Selçuk'ta yaygın bir ot olan ve yetiştiriciliği yapılan Şevketi Bostan isimli bitkinin tohumlarının temin edilerek Antalya'da yetiştiriciliğinin yapılması ile ilgili demonstrasyon kurulmasına, Selçuk'un Osmanca üzümünün coğrafi işaret tescili alması konusunda teknik işbirliği yapılmasına, Selçuk'un zengin ot kültürünün Antalya'da tanıtılması ve yaygınlaştırılması noktasında çalışmalar yapılmasına, ev hanımları ve kadın çiftçilerin gelir düzeylerinin yükseltilmesi, ilçenin ürün grubuna yeni ürünler eklenebilmesi için için BATEM Gıda Mühendislerince  uygulamalı reçel yapım eğitimi ve workshop yapılmasına, SYDV tarafından finanse edilmek üzere talipli bulunması durumunda Kültür Mantarı yetiştiriciliği yapacak girişimcilere mantarhane kurulmasıyla ilgili projelerin ortaklaşa hazırlanması ve uygulanması kararlaştırıldı.

 
İZMİR ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI GELİN KARDEŞ OLALIM PROJESİNİN ARKASINDA
 
Ziyaretin ikinci gününde İzmir Ziraat odaları Birliği ve Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı makamında ziyaret edilerek proje ile ilgili istişarelerde bulunuldu. İzmir Ziraat Odaları Birliği ile yapılacak çalışmaların Selçuk merkezli olarak İzmir geneline yayılması konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

SELÇUK KAYMAKAMI EKREM İNCİ'DEN PROJEYE TAM DESTEK

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, makamında ziyaret edilerek Antalya İl Müdürü Mustafa Özen tarafından gönderilen "Proje İyi Niyet Mektubu" takdim edildi. Proje ile ilgili her türlü işbirliğine açık olunduğu belirtildi. Kaymakamlığın uygun göreceği yerleri gösteri bahçesi niteliğinde Şadok fidanlarının dikilmesine karar verildi.

 
ANTALYA HEYETİ SELÇUKLU ÜRETİCİLER İLE TOPLANTIDA BİR ARAYA GELDİ

Selçuk İlçesinde Turunçgil Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele konulu üreticiler ve sektör temsilcilerinin katıldığı geniş katılımlı bilgilendirme ve eğitim toplantısı yapıldı. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak Gelin kardeş Olalım projesi sunumu yaparak, Türkiye ve İzmir Selçuk özelinde yapılacak çalışmaları anlattı. İzmir Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş ve İzmir Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelinin de katılımcı olduğu toplantıda proje kapsamında işbirliği içerisinde çalışılması kararlaştırıldı.  Toplantıda Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Tuba Sansür Turunçgil Zararlıları hakkında, Ziraat Yüksek Mühendisi Musa Kırışık Turunçgil unlu bit mücadelesinde enstitü tarafından yetiştirilen faydalı böcekler hakkında, Dr. Ertuğrul Turgutoğlu ise Turunçgillerin yetiştiriciliği hakkında sunum yaptı. Sunumların ardından üreticilerin soruları cevaplandı. İlçe de Barutçu köyünde Hilal Kıroğlu'na ait 5 dekarlık arazi de Lavanta bahçesi kurulması planlandı.  İlçede yapılabilecek yeni projeler değerlendirildi. Şirince Köyüne gidilerek kırsal turizm ve bölge ürün deseni hakkında saha çalışması yapıldı.

EGENİN EN BÜYÜK SOĞUK HAVA DEPOSU DEPPO EFES ZİYARET EDİLDİ
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesince 2014 yılında yapılan yaş meyve ve sebze soğuk hava deposu Deppo-Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Şerafettin Budak eşliğinde kurum yetkilileri ile birlikte ziyaret edildi. İlçede bulunan Nesin Matematik Köyü ziyaret edilerek kurum Müdürü Emrah Bakırcıoğlu'ndan çalışmalar ve iş modeli hakkında bilgi alındı ve Antalya ile işbirliği olanakları değerlendirildi.