T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KARANFİL VE GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ EĞİTİMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ HAZAR'ın ANLATIMIYLA BAŞLADI

Yayın Tarihi : 3.07.2020

KARANFİL VE GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ EĞİTİMİ BAŞLADI

 

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eğitim ve yayım faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Covid-19 sürecinde yeni normale hemen uyum sağlayan il tarım ve orman müdürlüğü eğitimlerine bir yenisini daha ekliyor. Online ve interaktif olarak düzenlenecek ve 4 gün sürecek eğitimde Gül ve Karanfil Yetiştiriciliği eğitimi Akdeniz Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Hazar'ın  anlatımıyla başladı.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdür V. Gökhan Karaca:

"Korona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında sosyal izolasyonun sağlanması koronavirüs ile mücadelede en önemli savunma gücümüz oldu. Sosyal izolasyonun sağlanması koşuluyla içinde bulunduğumuz koronavirüs ile mücadele sürecinde eğitim faaliyetlerinin etkin ve sürdürülebilir kılınması amacıyla Müdürlüğümüzce uzaktan eğitim çalışmaları başlattık. Bu eğitimlere yenilerini ekleyerek devam ediyoruz. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Çünkü tarımın durmak gibi bir lüksü olamaz. Biz de bu devamlılığı sağlamak için pandemi süreci başlar başlamaz bir arayışa girdik ve kısa zamanda bu duruma uyum sağlayarak eğitim ve yayım faaliyetlerimizi aksatmadan sürdürdük. "Köy Kahvesi" ile başlayıp "Antalya Tarım Orman Eğitim Günleri" ile ivme yakalayan yayım faaliyetlerimiz "Topraksız ve Topraklı Çilek Yetiştiriciliğinin Prensipleri" eğitimi ile devam etti.  İhracata yönelik bir ürün olan kesme çiçek yetiştiriciliğinin hem ilimize hem ülkemizde geliştirilmesinin ülkemiz ekonomisi ve istihdamı için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bilindiği üzere Antalya çiçek yetiştiriciliğinde de ülkemizde çok önemli bir konumda, özellikle karanfil yetiştiriciliğinde. Bu sebeple de çiçek yetiştiriciliği konusunda 4 gün sürecek bir eğitim hazırladık. Diğer eğitimlerimize olduğu gibi bu eğitime de yoğun bir talep olacağını umuyorum ve çiçek yetiştiriciliğini merak edenleri kursumuza katılmaya davet ediyorum."dedi.

1,3,7 ve 9 Temmuz 2020 tarihlerinde 14:00-16:00 saatleri arasında 4 gün sürecek "Karanfil ve Gül Yetiştiriciliğinin Temel İlkeleri" Eğitimine başvuru formunu doldurarak katılabilirsiniz.

Eğitim süresinde 4 gün boyunca eğitime katılım sağlayanlara e-katılım belgesi verilecektir.

Eğitimler "Zoom" isimli program üzerinden yapılacak olup, başvuru formunda bilgisi verilen cep telefonu numarasına Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce oluşturulacak whatsapp grubu üzerinden eğitim saatinden 15 dakika önce eğitime giriş için gerekli bilgi mesajı iletilecektir.

 

 

KARANFİL VE GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ kursu 4 bölümden oluşuyor. Kursiyerlere 1 Temmuz 2020 günü Karanfil Yetiştiriciliği başlığı altında Dünyada ve Türkiye'de Karanfil Üretimi, Karanfil Tipleri ve Çeşitleri. Ekolojik İstekleri, Üretim Yöntemleri, Anaçlık ve Fidelik Yönetimi anlatılacak.

3 Temmuz 2020 günü ise Karanfilde Üretim Planlaması başlığı altında

Toprak Hazırlığı ve Dikim, Kültürel İşlemler (Uç Alma, Destekleme, Anne Alımı, Yan Tomurcuk Alımı, Sulama, Gübreleme, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele), Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler, Büyüme ve Çiçeklenmeyi Etkileyen Yönetim Faktörleri, Üretim Planlaması

 

7 Temmuz 2020 günü Geleneksel Gül Yetiştiriciliği başlığı altında Dünya Gül Ticareti, Kesme Çiçekçilikte Kullanılan Gül Tipleri, Ekolojik İstekleri, Önemli Gül Anaçları, Gül Fidanı Üretimi, Geleneksel (Topraklı) Gül Yetiştiriciliği, Geleneksel Yetiştiricilikte Toprak Hazırlığı, Dikim, Kültürel İşlemler ve Hasat

 

9 Temmuz 2020 günü ise Topraksız Gül Yetiştiriciliği başlığı altında Topraksız Tarım Gül Yetiştiriciliği, Topraksız Tarım Gül Yetiştiriciliğinde Kullanılan Ortamlar ve Yetiştirme Sistemleri, Topraksız Tarımda Dikim, Kültürel İşlemler ve Hasat, Topraksız Tarımda Bitki Besleme, Fizyolojik Bozukluklar, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele konuları anlatılacaktır.