T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANKARA’DAN ANTALYA’YA KISA SÜRELİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİYARETİ

Yayın Tarihi : 10.06.2020

 

ANKARA'DAN ANTALYA'YA KISA SÜRELİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİYARETİ

 

Antalya ili meteorolojik verilerine göre mayıs ayının ikinci haftası olan 15 Mayısla birlikte en yüksek sıcaklık 37°C en düşük sıcaklık 20 °C olarak bildirilmiş ve devamında 16-17-18-19 Mayısta gündüz en yüksek sıcaklık 40°C nin üzerinde seyredip gece en düşük sıcaklık yarı yarıya inerek 20°C'lerde kaydedilmişti.  

Yaşanan bu ani sıcaklık yükselmesine bağlı kısa süreli iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen zararların etkisini sahada ölçmek ve bundan sonra yaşanabilecek benzeri durumlara tedbir almak amacıyla Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli talimatıyla Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Engürülü Antalya'ya geldiler. İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gökhan Karaca ile Görüşerek yaşanan gelişmeleri istişare ettiler. Daha sonra tarımdan sorumlu Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz başkanlığında Antalya'da Kısa Süreli İklim Değişikliği Toplantısı yapıldı.

Antalya İl tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada:

"Mayıs ayının 3. Haftası nemli ve yüksek seyreden iklim koşulları aynı haftanın devamında 15 derece birden düşerek gündüz en yüksek 24°C, gece en düşük ise 15°C'lerde kayıt altına alındı. 10 günlük periyod içerisinde ve meyvelerin çiçekten meyveye dönüp hızla büyümeye başladığı günlerde sıcaklık verilerinin nem ile birlikte yükselip ani olarak düşerek şiddetli rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönünde  (50-70 km/saat) fırtınaya dönerek devam etmesi, meyvecilik üretimi yapan ilçelerimizdeki üreticilerimizde yüksek sıcaklık düşük oransal nem 2020 yılı rekolte ve kalite kaybının ihtimalini ön plana çıkardı.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce üretim yapılan alanlarda gözlemlediğimiz verilere göre turungçil ve zeytin üretim alanlarında yaşanan ani yüksek sıcaklık ve düşük oransal nemin akabinde oluşan fırtınalardan etkilenerek meyve dökülmeleri gerçekleşmiş ve buna bağlı olarak ilimiz turunçgil ve zeytin üretim alanlarında verim kaybı yaşanmıştır.

İlçe Müdürlüklerimizce üretici bazında hasar tespit çalışmalarına başlanmış olup, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve zarar tespiti yapılan üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları ertelenebilecektir. Yine meyvelerin durumları ekiplerimizce tespit edilerek meydana gelen net hasarın belirlenmesi için çalışılmaktadır.

 Tarsim Genel Müdürü Serpil GÜNAL bu zamana kadar poliçe kapsamında yer almayan aşırı sıcaklıktan meydana gelen meyve dökümü zararının Tarsim poliçe kapsamına alınmasının gerekliliği hususunda araştırma enstitüleri ile saha çalışmalarının başladığını ve gereken önlemlerin alınması hususunda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım ve Orman Bakanlığımızın her zaman olduğu gibi bu doğal afetin yaşandığı bugün de çiftçinin yanında olduğunu belirterek; 80 yıldır gözlemlenmeyen aşırı sıcaklığa bağlı olarak başta portakal olmak üzere narenciye ve zeytin alanlarında verdiği zararın teknik olarak incelemelerinin yapıldığı ve gereken önlemlerin alınacağı hususunda çalışmalar kapsamında Antalya'ya geldiklerini belirtti.